Hastalığın Tanımı

Köpeklerde memeler linea alba denilen karın bölgesindeki orta çizginin her iki tarafında sıralanmış beş çift meme lobundan oluşur. Normal zamanlarda inaktif olan bu bezler doğum zamanı aktif hale geçer ve süt salgılamaya başlarlar.

Genellikle yaşlı ve kısırlaştırılmamış dişilerde görülme oranı daha fazladır. Tüm meme loblarında şekillenmekle birlikte gögüs bölgesine yakın birinci meme loblarında pek sık görülmez. Meme tümörlerinin oluşumunda, horman mekanizmasının önemli rol oynadığı düşünülmekle birlikte genetik faktörler de etkilidir.

Meme tümörleri iyi veya kötü huylu olarak sınıflandırılabilirler.

İyi huylu tümörler, genellikle metastaz yapmazlar ve gelişimleri daha yavaştır.

Kötü huylu tümörlerde ise, çoğunlukla deriye veya kasa yapışma görülür ve metastaz yapma olasılığı (akciğer veya karaciğer gibi) yüksektir. Ayrıca kötü huylu tümörlerde gelişim daha hızlıdır ve yayılma özellikle lenf sistemi ile olur. Bu nedenle meme tümörü olgularında fazla gecikilmeden operatif müdahale gereklidir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Meme tümörleri değişik şekil ve boyutta görülebilir. Bazen düzgün şekilli tek bir kitleden oluşabileceği gibi değişik şekilli birçok kitle görünümünde de olabilirler.

Sonuç

Klinik olarak memelerde kitlenin tespiti tanının konulması için yeterlidir. Ancak tümörün niteliği, yaygınlığı ve diğer organlarda metastaz yapıp yapmadığının tespit edilmesi gereklidir. Bu amaçla kan tahlili, röntgen ve ultrasonografik bulgulardan yararlanılır. Ancak iyi huylu tümörlerde kemoterapiyle de sonuç alınabilir ve tümörün gelişimi engellenebileceği gibi geriletilebilirde. Ancak bu tür tedavilerden sonra nüks olasılığı göz ardı edilmemelidir.

Bir çok meme lobunun etkilendiği yaygın tümör olaylarında, tüm meme loblarının operasyon ile tamamen alınması mümkündür. Ancak veteriner hekimler tarafından zorunluluk olmadıkça tercih edilen bir yöntem değildir. Tümörün niteliğinin, yani iyi veya kötü huylu olup olmadığının tespiti için genellikle biopsi tercih edilmez. Kitlenin tamamı alındıktan sonra, histopatolojik bir analiz yapılması ve tedavininde buna göre yönlendirilmesi daha uygun olur. Meme tümörlerinin oluşumunu engellemek veya tedaviye yardımcı olmak amacıyla uygulanan yöntemlerden birisi de kısırlaştırmadır. Tümör olgularında en etkin tedavi yöntemi operasyondur.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir